Omgevingsdienst IJsselland gaf samen met de Veiligheidsregio en de GGD een masterclass over de Omgevingswet. Maar liefst 44 deelnemers kwamen 18 november virtueel bij elkaar. Met veel positieve reacties kijken we terug op een geslaagde avond!

Een frisse kijk op participatie en omgevingsvisie

De onderwerpen ‘participatie’ en ‘omgevingsvisie’ vormden de agenda voor sprekers Eelco de Groot (hoofd Environmental, Social and Governance risk & lector TU Delft), Vincent Breen (ruimtecoach gemeente Raalte) en Petra Hofman (programmamanager Omgevingswet Raalte). Deelnemers werden zelf ook aan het werk gezet. Aan de hand van vragen en stellingen werden onderwerpen in groepen besproken en verder uitgedacht. Een van de aanwezige raadsleden vat het mooi samen: “Als je niets doet met de inbreng in het participatietraject, doen mensen de volgende keer niet meer mee”.

Ook voor een medewerkers van de Veiligheidsregio was er genoeg informatie en inspiratie: “Soms levert participatie iets anders op dan je vooraf had verwacht. Accepteer dat ook”.

Participatie blijft een lastig onderwerp. Zo geeft één van de raadsleden aan: “Vaak zie je de ‘usual suspects’ bij participatie. Het blijkt vaak lastig te zijn om anderen aan tafel te krijgen”. De sprekers dachten mee over hoe je hier mee om kunt gaan.

Kortom: een nuttige sessie! Met een aantal best practices op zak gingen de deelnemers vol met nieuwe ideeën uit elkaar.

Terugkijken

Heb je de masterclass niet kunnen bijwonen? Binnenkort vind je op onze website video’s van de verschillende onderdelen.