De erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing staat in de Omgevingsregeling. De lijst is per 1 juli 2023 geactualiseerd. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u onder ‘Wetchecker energiebesparing‘ meer informatie.

Zonnepanelen (PV-panelen) tellen ook mee als energiebesparende maatregel. In de erkende maatregelenlijst staat dit genoemd onder de codes FK1 en GH1.

In de regel wordt van de ‘drijver’ van de inrichting verwacht dat deze de maatregelen treft. Maar, het is niet altijd duidelijk wie de ‘drijver’ is. Voor gebouwen met een eigenaar en huurder(s), geldt in het algemeen dat de persoon die de ‘overtreding’ op energiegebruik kan beëindigen, de drijver is. Vaak komt het erop neer dat gebouwgebonden maatregelen door de eigenaar moeten worden getroffen, en procesgebonden maatregelen door de huurder. Echter zijn hier soms ook afspraken over gemaakt tussen de huurder en eigenaar. Kijk voor meer informatie op de InfoMil-website.

Overgangsrecht informatieplicht energiebesparing Omgevingswet
Het begrip ‘drijver van een inrichting’ is afkomstig uit de Wet milieubeheer. Dit begrip blijft voorlopig gehanteerd worden voor het indienen van de informatieplichtrapportage. Dit blijft zo tot de volgende uiterste indieningsdatum van de informatieplicht op 1 december 2027 voor alle bedrijven die op 1 december 2023 een informatieplicht hadden. Zie voor meer informatie https://www.rvo.nl/onderwerpen/energiebesparingsplicht/informatieplicht-energiebesparing-0[SD1] 

op het moment dat ik dit maak ligt deze site eruit waardoor de link het niet doen. Zou jij de linktekst kunnen wijzigen naar RVO informatieplicht  energiebesparing oid? [SD1]

Niet elke activiteit is een milieubelastende activiteit. Een milieubelastende activiteit is een activiteit die nadelige gevolgen voor het milieu kan hebben. In hoofdstuk 3 van Besluit activiteiten leefomgeving worden milieubelastende activiteiten aangewezen. Daarnaast worden in het omgevingsplan van de gemeente omgevingsplanactiviteiten aangewezen.

In 2012 werd de Europese richtlijn voor Energie-Efficiency vastgesteld, ook wel bekend als de EED (Energy Efficiency Directive). Het doel van deze maatregel was om in 2020 20% minder energie te verbruiken in Europa. Om te voldoen aan deze richtlijn moeten grote bedrijven vierjaarlijks een energie-audit inleveren bij hun bevoegde gezag. Hierin vermelden zij onder andere informatie over het energiegebruik, de energiestromen en de energiebesparende maatregelen. Een bedrijf valt onder deze verplichting wanneer het meer dan 250 fte heeft (bij alle vestigingen samen), of een jaaromzet van €50 miljoen of meer én een jaarlijks balanstotaal van meer dan €43 miljoen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.