Omgevingsdienst IJsselland voert namens haar deelnemers en de provincie Overijssel bodemtaken uit.
Het is belangrijk om de bodem schoon te houden om vervuiling te voorkomen. Bodem, ondergrond en grondwater zijn cruciale onderdelen van onze leefomgeving. Voor natuurbehoud, maar ook voor voedselvoorziening en de gezondheid van mensen, dieren en planten. Het behoud van een vitale bodem is van levensbelang, nu en in de toekomst. De overheid heeft regels opgesteld om de kwaliteit van de bodem en het grondwater te beschermen. Zowel inwoners als bedrijven moeten deze regels volgen bij bijvoorbeeld het kopen van panden, bouwplannen of grondverzet. Omgevingsdienst IJsselland houdt toezicht op de naleving van deze regels.
Meld- en informatieplicht Schone grond moet schoon blijven, en bij vervuiling zijn er specifieke maatregelen nodig. Krijg je te maken met ontwikkelingen of wijzigingen in bodemgebruik, bijvoorbeeld bij bouwplannen of plannen om te graven, grond schoon te maken of bouwstoffen toe te passen? Dan moet je mogelijk een melding doen of informatie verstrekken. Dit regel je in het Omgevingsloket.
Meer informatie over meld- en informatieplicht vind je hier.
Overgangsrecht bij graven en saneren Per 1 januari 2024 regelt de Omgevingswet het graven in en saneren van de bodem. In sommige situaties gelden nog de regels van de Wet bodembescherming. Dit noemen we overgangsrecht. Meer informatie over het overgangsrecht vind je op de website van het IPLO.
In de Rapportagemodule vraag je een rapportage van bodeminformatie aan. De informatie ontvang je per e-mail. Heb je aanvullende informatie nodig? Mail dan naar bodem@odijsselland.nl
In de bodemkwaliteitskaarten staan de bodemkwaliteitsklassen van herkomst en toepassingslocaties binnen het werkgebied van Omgevingsdienst IJsselland. Deze kaarten kun je per e-mail aanvragen via bodem@odijsselland.nl
De betreffende gemeente kan voor de aanvraag van bodeminformatie leges vragen. De Legesverordeningen vind je op de website van overheid.nl Neem voor meer informatie over leges contact op bij jouw eigen gemeente.
Bodemonderzoek is in sommige situaties nodig. Bijvoorbeeld voor de aanvraag van een bouwvergunning of het uitvoeren van graafwerkzaamheden. Hiervoor gelden regels, zoals welk type onderzoek nodig is. Klik op de button voor de Voorschriften voorafgaand aan bodemonderzoek.
Krijg je te maken met ernstig verontreinigde bodem? Dan ben je verplicht dit te melden bij de Omgevingsdienst / provincie Overijssel /of bij jouw eigen gemeente.