Energie en Duurzaamheid zijn belangrijke thema’s voor de samenleving. Omgevingsdienst IJsselland voert namens de gemeenten in IJsselland en provincie Overijssel taken uit die zich richten op verduurzaming van het energieverbruik en energiebesparing om CO2-uitstoot en kosten te verlagen. Voor de meeste gemeenten voeren wij het toezicht uit op de Label C-verplichting kantoren.
Als bedrijf ben je verplicht om energie te besparen. De overheid heeft hiervoor diverse wet- en regelgeving opgesteld. Onze energiespecialisten werken samen met bedrijven in de regio om energiebesparingsdoelen te behalen. Dit doen we door:
Energiecontroles
Wij voeren energiecontroles uit bij bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas gebruiken. Deze bedrijven moeten voldoen aan de energie- en verduurzamingsplicht. Zij moeten besparingsmaatregelen treffen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. De Erkende Maatregelen Lijst bevat een overzicht van deze maatregelen. Tijdens de controles beoordeelt een toezichthouder of de bedrijven de erkende maatregelen hebben uitgevoerd. Bij constatering van een overtreding ontvangt het bedrijf een schriftelijke aanmaning.
Informatieplicht
De omgevingsdienst biedt ondersteuning bij vragen over de Informatieplicht, deze geldt voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 aardgas gebruiken. Zij moeten zich met een vastgesteld rapportageformat melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Onderzoeksplicht en energieonderzoeken beoordelen
De onderzoeksplicht geldt voor bedrijven die meer dan 10 miljoen kWh aan elektriciteit en/of meer dan 170.000 m3 aan aardgas(equivalenten) gebruiken. Het bedrijf geeft in de rapportage van het onderzoek aan hoe de energiehuishouding eruitziet en welke maatregelen het treft ter verduurzaming van het energieverbruik. Omgevingsdienst IJsselland beoordeelt deze onderzoeken en bespreekt met het bedrijf of de duurzaamheidsambities voldoende zijn. Mogelijk geldt voor jouw bedrijf ook de EED-rapportageplicht (Energy Efficiency Directive).
Advies
Door de energietransitie verandert de ruimte om ons heen. Wij adviseren bedrijven en partners over duurzame energie, energiebesparing en veranderende wet- en regelgeving. We bieden ondersteuning bij vragen over de Informatieplicht en onderzoeksplicht en geven voorlichting over wetgeving die verandert door de energietransitie. Ook geeft de omgevingsdienst advies bij ruimtelijke inpassingen van duurzame energie, zoals het plaatsen van zonnepanelen, batterijen, windturbines, mestvergisters en warmtenetten.
Vergunningplichtige bedrijven en energievoorschriften
Sinds 1 juli 2023 vallen de meeste bedrijven met een omgevingsvergunning milieu onder de algemene regels van het Besluit activiteiten leefomgeving voor energiebesparing. Hier gelden dezelfde verplichtingen als voor bedrijven onder de meldingsplicht en eventueel bestaande vergunningvoorschriften over energiebesparing vervallen. Onze vergunningverleners controleren nog steeds of bij nieuwe vergunningsplichtige activiteiten de beste technieken worden toegepast. Daarnaast speelt energie een rol in milieueffectrapportages.
Meer informatie
Erkende Maatregelen Lijst (EML)
Wetchecker energiebesparing | RVOEnergiebesparing Informatiepunt Leefomgeving
EILEnergie besparen nu en in de toekomst
Onderzoeksplicht energiebesparing | RVOInformatieplicht energiebesparing
Informatieplicht energiebesparing | RVOOnderzoeksplicht energiebesparing
Onderzoeksplicht energiebesparing | RVOEED-auditplicht Energiebesparingsplicht
EED-auditplichtEnergielabel C-verplichting kantoren Informatiepunt Leefomgeving
Informatiepunt Leefomgeving
Indienen energieonderzoek
Wil je een vrijwillig energieonderzoek voor controle op het ambitieniveau van jouw bedrijf?
Energie besparen als inwoner
Door energiebesparing werk je mee aan een duurzame leefomgeving. Ook als inwoner kun je energie besparen en daarmee bijdragen aan een beter klimaat. Zet jij ook de knop om?