Bij praktisch alles wat we doen, ontstaat geluid. Het is overal om ons heen. Om iedereen een goed woon- en leefklimaat te bieden zijn regels opgesteld voor geluid. Het gaat onder meer om de rijksregels in het Besluit activiteiten leefomgeving. Daarnaast heeft de gemeente regels voor geluid opgesteld in het omgevingsplan. In deze besluiten staan normen opgesteld voor wegverkeerslawaai, spoorverkeerslawaai, luchtvaartlawaai en industrielawaai, Oftewel: omgevingsgeluid.
De geluidsspecialisten van OD IJsselland adviseren regiogemeenten bij adviesvragen die spelen over milieugeluid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bouwen van een huis aan een drukke weg, of het oprichten van een bedrijf.
Regels voor geluid
De belangrijkste regels voor geluid zijn de regels uit het omgevingsplan en het Besluit activiteiten leefomgeving. Het omgevingsplan voorziet in regels op lokaal niveau. De geluidsregels uit het omgevingsplan zijn van toepassing op bijna alle milieubelastende activiteiten met uitzondering van onder meer wonen, bouwwerkzaamheden, doorgaand verkeer en bepaalde evenementen. Het Besluit activiteiten leefomgeving bevat regels over het beheersen van geluid voor milieubelastende activiteiten waarvoor geen regels in het omgevingsplan worden gesteld. De vindplaats van de verschillende geluidsregels in de Omgevingswet kunt u raadplegen via Vindplaats regels over geluidonderwerpen in de Omgevingswet | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
De geluidsbelastingen ten gevolge van onder meer bedrijven, spoorwegen en wegen, die nodig zijn of kan worden voldaan aan de normen die worden genoemd in deze wetten, worden berekend met een geluidsmodel. Het geluidsmodel berekent de geluidswaarde op de gevels van omliggende gebouwen. De normen zijn vastgesteld voor gebouwen die een zogeheten gevoelige functie hebben, zoals woningen, scholen of ziekenhuizen. Gebouwen zonder gevoelige functies hebben die normen niet. Daarom is het mogelijk vlak naast de snelweg wel een kantoor te bouwen, maar kan hier niet zomaar een woning gerealiseerd worden.
Soms is het mogelijk om af te wijken van de geluidsnormen. Deze beslissing ligt meestal bij de gemeente. Afhankelijk van de situatie kunnen hogere geluidsnormen worden vastgesteld, bijvoorbeeld voor horeca in de binnenstad. Of juist lagere normen, bijvoorbeeld voor een bedrijf in een rustige woonwijk.
Geluid van bedrijven
In de vergunning voor een bedrijf worden geluidsvoorschriften opgenomen. Dat kunnen de algemene regels uit het omgevingsplan en het Besluit activiteiten leefomgeving zijn, maar ook geluidsvoorschriften op maat. De geluidsvoorschriften zijn het resultaat van de afweging van de belangen van het bedrijf enerzijds en anderzijds met de belangen van de geluidsgevoelige gebouwen in de omgeving. Zoals woningen, ziekenhuizen en scholen.
De geluidvoorschriften worden bepaald door alle geluidsrelevante activiteiten van een bedrijf te beschouwen. Als een bedrijf klein is en binnen het omgevingsplan valt, zoals bijvoorbeeld een kledingzaak, dan gelden de algemene regels. Wanneer het om een groot en complex bedrijf gaat, bijvoorbeeld een metaalbewerkend bedrijf, dan is dat bedrijf verplicht om bij de vergunningsaanvraag een akoestisch onderzoek aan te leveren. Een akoestisch onderzoek gebruikt een model om te berekenen welke geluidsbelasting wordt verwacht. Uit die berekening volgt of de activiteiten vergund kunnen worden of niet en aan welke voorwaarden door het bedrijf moet worden voldaan.
Horeca
De meeste horecabedrijven vallen onder het omgevingsplan. Dat betekent dat er normen zijn vastgelegd om omwonenden te beschermen tegen overmatige geluidsemissies. Het gaat hier om zowel de woningen die aanpandig zijn van de horecagelegenheid, bijvoorbeeld een bovenwoning, als woningen die op afstand van de horecagelegenheid liggen. Hoe hard het geluid mag staan binnen een horeca-bedrijf hangt vooral af van de constructie en de lokale regels. Er is dus niet op voorhand te stellen dat de installatie op een bepaald niveau mag worden gezet.
Evenementen
Bij sommige evenementen en feesten wordt veel geluid geproduceerd. Voor het organiseren van zo’n evenement is vaak een vergunning nodig. In die vergunning wordt vastgelegd hoeveel geluid er tijdens het evenement gemaakt mag worden en wanneer het evenement afgelopen zal zijn. Bij veel evenementen wordt gemeten met geluidmeters om te controleren of de organisator zich aan de vergunning houdt.
Bouwen
Wanneer u of een initiatiefnemer van plan is te gaan bouwen, kan het zijn dat er gevraagd wordt om een akoestisch onderzoek. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een woning wilt bouwen dicht bij een drukke weg. Een akoestisch onderzoek gebruikt een model om te berekenen welke geluidsbelasting wordt verwacht.
Uit die berekeningen kan dan worden afgeleid of dit voldoet aan de norm zoals die is vastgelegd in het omgevingsplan of dat er maatregelen getroffen moeten worden. Met maatregelen bedoelen we mogelijkheden om een deel van het geluid te absorberen of te weerkaatsen. Denk hierbij aan een geluidswal. Maar ook maatregelen aan een gevel om toch een goed woon- en leefklimaat te kunnen bieden.
Daarnaast kan bij het bouwen van een woning een akoestisch onderzoek nodig zijn om te kunnen vaststellen of voldaan wordt aan de bepalingen van het Besluit bouwwerken. Van belang hierbij is het geluid ín de woning. Eventueel kunnen aanvullende maatregelen aan de gevel toegepast moeten worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan geluidsisolerende beglazing en geluiddempende ventilatieroosters.
Opvragen verkeersgegevens
Als u voor het opstellen van een akoestisch onderzoek verkeersgegevens nodig heeft van een of meerdere wegen in een van de regiogemeenten, kunt u een mail sturen naar geluid@odijsselland.nl. Vermeld hierbij duidelijk om welke gemeente en wegen het gaat.
Opvragen objectenmodel
Als u een objectenmodel nodig heeft voor het opstellen van een akoestisch onderzoek naar een bedrijf op een gezoneerd bedrijventerrein, kunt u een mail sturen naar: geluid@odijsselland.nl. Vermeld hierbij duidelijk om welke gemeente en welk adres het gaat.
Geluid in de omgevingsvergunning
Bedrijven moeten zich houden aan bepaalde geluidnormen om geluidsemissie naar omwonenden of omgeving te voorkomen of, als dat niet mogelijk is, geluidsemissie te beperken. Als u een aanvraag indient voor een omgevingsvergunning, geven wij aan aan welke geluidnormen voldaan moet worden. Soms moet er een geluidonderzoek worden uitgevoerd. Wanneer een onderzoek moet worden uitgevoerd, hangt af van het type bedrijf en de directe omgeving. Uit het akoestisch onderzoek blijkt of, en zo ja met welke maatregelen het bedrijf aan de geluidsnormen kan voldoen of dat op grond van het Besluit activiteiten leefomgeving of het Omgevingsplan maatwerkvoorschriften moeten worden opgesteld. Hierbij wordt gekeken naar alle activiteiten van het bedrijf.
Het is mogelijk om af te wijken van de geluidsnormen. Deze beslissing ligt meestal bij de gemeente. Afhankelijk van de situatie kunnen hogere geluidsnormen worden vastgesteld, bijvoorbeeld bij een bedrijf op een gezoneerd bedrijventerrein of een bedrijf langs een drukke weg. Of juist lagere normen, bijvoorbeeld voor een bedrijf in een rustige woonwijk.
Horeca
Horecagelegenheden vallen onder de werking van het Omgevingsplan. In het Omgevingsplan zijn onder meer voor geluid voorschriften opgenomen. De voorschriften beschermen de omwonenden tegen overmatige geluidsemissies. Hoe hard de geluidsinstallatie mag staan, hangt af van de constructie van de horecagelegenheid. Hier is dus geen algemene regel voor. Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor het naleven van de normen. Wel kan de omgevingsdienst een controlemeting uitvoeren om te kijken of u aan de normen voldoet.
Een van de hulpmiddelen om te bekijken hoe hard de geluidsinstallatie kan staan, is door een akoestisch onderzoek uit te laten voeren. Hiermee kan (op voorhand) duidelijk worden of de geluidsinstallatie voldoet aan de normen of dat er eventueel gekeken moet worden naar mogelijke maatregelen.
Evenementen
Als u van plan bent een evenement te organiseren, heeft u meestal een vergunning nodig. Deze vergunning kunt u aanvragen bij de gemeente. In die vergunning staan de regels en normen waaraan u moet voldoen. OD IJsselland kan desgewenst adviseren over op te nemen geluidsvoorschriften.
Ketentoezicht
OD IJsselland werkt in al haar expertises nauw samen met partnerorganisaties die een rol spelen in één of meerdere ‘ketens’. Bij veel processen zijn verschillende bedrijven betrokken, bijvoorbeeld initiatiefnemers, aannemers, transporteurs, intermediairs, toepassers en eindverwerkers. Ketentoezicht analyseert de hele keten. Lees meer over ketentoezicht.