Wat kun je als inwoner zelf doen om je omgeving veilig te houden? Dit is één van de onderwerpen waar aandacht voor is in de Themaweek Veilig IJsselland. Gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Omgevingsdienst IJsselland, provincie Overijssel, Veiligheidsregio IJsselland en RIEC besteden aandacht aan het voorkomen en signaleren van criminaliteit. De nadruk ligt op veiligheid in het buitengebied en digitale veiligheid.

De ‘traditionele’ vormen van criminaliteit nemen af. Maar de digitale criminaliteit neemt al jaren toe. De samenleving digitaliseert en de ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Het plegen van strafbare feiten met behulp van ICT is een groeiend fenomeen. Iedereen kan daar slachtoffer van worden. Preventie en bewustwording draagt bij aan het voorkomen van die misdrijven.

Kwetsbaar buitengebied

Hoe voorkom je dat jouw leegstaande schuur gebruikt wordt door criminelen? In het buitengebied zijn veel mensen als verhuurder slachtoffer geworden van criminelen. Onder valse voorwendselen huren zij een schuur en gaan er hennep kweken of starten een drugslaboratorium. Dit kan leiden tot grote schade. Daarnaast draait de verhuurder vaak op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of drugslaboratorium.

Digitale veiligheid

Criminelen worden steeds handiger als het gaat om digitale criminaliteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verzenden van phishing mails. Ben je benieuwd hoe jouw onderneming scoort op het gebied van digitale veiligheid? Doe dan de Bassican Cyberweerbaarheid via Basisscan Cyberweerbaarheid – Digital Trust Center. Kijk voor meer informatie over hoe je je onderneming kunt beschermen tegen online criminelen op www.veiliginternetten.nl .