Het kabinet kondigde onlangs een totaalverbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk af. Wat betekent dit voor het toezicht hierop in de regio IJsselland? Wie doet wat? En hoe zit het bijvoorbeeld met carbid? We vertellen graag wat meer over de ontwikkelingen en gevolgen hiervan én wat wij als Omgevingsdienst IJsselland hierin voor u kunnen betekenen.

Toezicht en verbod: wie doet wat?

De verantwoordelijkheid voor de handhaving op het verbod voor het verkopen en afsteken van vuurwerk ligt bij de politie. Omgevingsdienst IJsselland gaat wel door met de controles. De Omgevingsdienst en de inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) controleren de opslagen op naleving van de regels met betrekking tot uitgifte, opslag (zoals de stapelhoogte) en soorten vuurwerk. Zien wij zaken die niet in de haak zijn, dan melden we dat bij de politie voor handhaving van het ingestelde verbod.

Welk vuurwerk wel en niet?

Vorig jaar besloot de Tweede Kamer al knalvuurwerk aan te merken als professioneel vuurwerk, waardoor consumenten dit type vuurwerk niet meer mogen kopen of bezitten. Voor 2020 geldt dat vanaf 1 december vuurwerkverkopers en consumenten daarnaast ook niet meer in het bezit mogen zijn van de volgende vuurwerkproducten: 

  • Vuurwerk uit de categorie F3. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking;
  • Knalvuurwerk, zoals rotjes;
  • Knalstrengen, zoals Chinese matten;
  • Enkelshotsbuizen (single shots);
  • Vuurpijlen.

Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden. Zie voor meer informatie over het verbod de website van de Rijksoverheid.

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes, Chinese wondertollen en kleine sierfonteinten.

Opslag van vuurwerk

Bedrijven die een melding vuurwerkbesluit met uitgangspuntendocument bezitten en waarvan het bevoegd gezag het heeft geaccepteerd, mogen het hele jaar door vuurwerk opslaan volgens de geldende eisen. Omgevingsdienst IJsselland voert op dit moment de controles uit op de staat van onderhoud van de opslagen en de jaarlijkse keuringen.

Carbid

De populariteit in carbid is enorm toegenomen in het hele land, nu er sprake is van een vuurwerkverbod. Carbid is geen vuurwerk en wordt dus ook niet geregeld binnen het vuurwerkverbod. Gemeenten kunnen zelf de richtlijnen hiervoor bepalen door aanpassingen te maken in de algemene plaatselijke verordening (APV).